SolidWorks World 2015, en förstagångsbesökares betraktelse.

SolidWorks World

Solid Works World 2015
SolidWorks World 2015

När vi anlände Phoenix och SolidWorks World var det varmt, riktigt varmt. Redan andra dagen klättrade temperaturen upp till 84 grader Fahrenheit, det vill säga 29 grader Celsius. Det stående skämtet på internet om vintern i Phoenix var att då, just då den dag det är vinter i Phoenix går Phoenixbon och letar upp sin långärmade skjorta, om han kan hitta den, annars får han frysa.

SolidWorks World börjar med frukost för deltagarna. I år var det uppskattningsvis 5 500 personer på plats så det behövdes en hall lika stor som en inomhusfotbollshall för att hysa alla frukostsugna delegater. För många blev det en kortare frukost då det sedan gällde att köa utanför entrén för att få de bästa platserna inne i den sal där den inledande sessionen skulle hållas. Nämnas kan att på dessa sessioner på SolidWorks World blandas återförsäljare och användare. Tack vare att vi rusade in och höll upp platser så fick vi plats i ett av de första leden. Senare i veckan satt vi både längre bak och längre fram utan att behöva springa. En kollega till oss, en återförsäljare i Holland sprang hela tiden fram och bokade upp platser i det första ledet. I början var det på amerikanskt maner lite statistik som visade hur

5500 personer köar för att bli först, få de bästa platserna.
5500 personer köar för att bli först, få de bästa platserna.

SolidWorks hade slagit sina egna höga försäljningsprognoser. Det var ett tag sedan det gått så bra för hela SolidWorks vilket betonades. Att det gått bra betyder att mer kommer att satsas på att göra mjukvarorna ännu bättre så att försprånget till konkurrenterna bibehålls eller till och med ökar, vilket är positivt för dig som användare. Just användarna var i fokus på det som presenterades under hela veckan. 90 % av ändringarna och förbättringarna i SolidWorks 2015 kommer från användarna.

5500 personer äter frukost.
5500 personer äter frukost.

Modeordet på SolidWorks World 2015 för är samarbete eller ”collaboration” som det kallas på engelska. Det kommer bli betydligt lättare att samarbeta och utbyta erfarenheter oavsett om man jobbar i SolidWorks eller andra program. När det gäller samarbete har vi bara sett början. Att gå så långt som till att bjuda in företagets Facebook-användare för att tycka till om produkten eller låta Facebook-användarna rösta vilken modell som ska produceras är förmodligen lite extremt och utanför vår svenska komfortzon. Men vi ska nog inte bara kasta bort tanken utan låta den mogna ett tag, för det handlar om att utveckla det vi jobbar med varje dag, utveckla våra kundprodukter, att få våra produkter att bli bäst på marknaden eller att vara först ut med nya produkter. Andra exempel på ett arbetssätt utanför komfortzonen var att kasta ut en designfråga i ett forum. Låta andra finna lösningen på ett problem medan man sover. Något exempel på hur detta gått till visades upp. Ett företag som använder SolidWorks och samarbetar med kunderna var Parrot. Inte nog med att de fick egen tid för att tala om hur de designar sina drönare och andra produkter så var de med både här och där som exempel på ett företag som hela tiden ifrågasatte om deras produkt och arbetssätt var det bästa. Hos Parrot fanns hela tiden utrymme för förbättringar på produkterna. MakerBot var ett annat företag som fick tid. Det vi lärde oss av dem var att man aldrig fick ge upp, de hade inte gett upp sin dröm trots svårigheter och motgångar. Att de kallade sina 3D-skrivare som de skeppade till kunderna för prototyper var nog mer rätt än fel.

Våra samarbetspartners hade större montrar än många andra vilket visar att vi satsar rätt och att de har bra produkter och att det går bra för våra partners. Några nya wow-

DriveWorks på SolidWorks World 2015
DriveWorks på SolidWorks World 2015

upplevelser bjöd de inte på i år men de hade många bra och framgångsrika kundexempel. Personligen fastnade jag en stund hos DriveWorks som visade upp sina produkter för många nyfikna åskådare. Producerar man många skräddarsydda produkter där enbart ett fåtal parametrar är ändrade så är exempelvis DriveWorks en bra produkt som automatiserar all dokumenthantering i företaget och till kunden. Exempelvis så kan en kund knappa in mått på en hiss, välja färger och material för att sedan få automatiska offerter. Vill kunden sedan beställa gör han det på en hemsida och DriveWorks producerar med hjälp av SolidWorks helt automatiskt ritningar och stycklistor utan att en konstruktör är inblandad. Konstruktören kan ägna sin tid åt att konstruera nya produkter och slipper hela tiden serva säljorganisationen med dokument och beräkningar. CAMWorks satsar hårt och ska bli den ledande aktören på marknaden inom ett antal år. Det stämmer säkert för våra installationer med CAMWorks ökar hela tiden.

En tekniknörd av lite annat slag var Dr. Michio Kaku från Japan,

Hittade Mr Kaku på teve hemma i Sverige
Hittade Mr Kaku på teve hemma i Sverige

teoretisk fysiker som är känd för böcker om maskhål, tidsresor och parallella universum. På senare tid har han forskat om neurovetenskap och publicerat artiklar i tidningar och varit flitig värd på Discovery Channel. Han är en av de få som fått in faktaböcker på New Yorks Times bestsäljarlista. Den mest kända bok han skrivit är Hyperspace.  Min personliga åsikt var att han balanserade väldigt nära gränsen att bli klassad som en ren galning. Redan inom några år kommer alla vara uppkopplade hela tiden och våra linser skulle likna Google glasögon fast direkt på ögat. Mötte vi någon person så uppenbarade sig personens biografi direkt på näthinnan. Här insåg man genast att det var läge att drastisk minska informationsflödet på Facebook om man överhuvud taget ska vara en intressant person i framtiden. Ett andra ämne var telepati och tankeöverföring. Har du kommit in i ett rum och känt den dåliga stämningen utan att någon har sagt något? Det är en form av tankeöverföring som Michio skrivet en hel bok om. Slutsatsen var att även om

Mr Michio Kaku
Mr Michio Kaku

Michio inte kunde garantera framtiden så vet man att den ser annorlunda ut, annorlunda mot vad vi vet i dag och något helt annat än nuläget. Men som vanligt med ny teknik så dröjer det förmodligen längre än vad många av oss tror  innan den blir tillgänglig för allmänheten.

En annan talare på SolidWorks World som tilltalade mig som säljare var Jill Konrath. Hon talade om att det sociala nätverkandet kommer att bli mer betydelsefullt i framtiden, inte bara för att sälja eller nätverka i allmänhet utan för att vi mer och mer knyts till varandra, vi kommer behöva samarbeta framför allt när det gäller produktutveckling och

Jill Konrath på SolidWorks World 2015
Jill Konrath på SolidWorks World 2015

konceptuell design. Att nätverka vid försäljning kan man vinna lite på men att nätverka och att interagera kan vara helt avgörande om man ska vara först med ny produkt till marknaden eller om man ska korta ner en utvecklingsfas på en avancerad produkt. Tiden från idé till marknad blir bara kortare och kortare. Ett exempel är att alla parfymlådor och nagellackställ byts ut varje vår och höst. Om ni trodde det var samma ställ hela tiden och att det då och då kom nya produkter till facken så tror ni fel, hela ställen, och hela designen byts från säsong till säsong. Jämför gärna mot bilbranschen där tiden från idé till färdig produkt hela tiden kortas. Massan förväntar sig nyheter hela tiden. Ibland är den färdiga produkten mer avgörande än korta designtider. Ta exempel nya Volvo XC90 där dagens design har varit värd att vänta på. Ett bevis på detta är världens motorpress som hyllar hela bilen inklusive designen.

För dig som använder SolidWorks är det avgörande att SolidWorks ligger i framkant, det betyder att även du kan ligga i framkant. ”Men jag bidrar bara med delar som en underleverantör” kanske du tänker. Men om du kan spara 25% i viktminskning till en 5% högre kostnad med nya material kanske det betyder att din leverantör blir världsledande eller kan minska sina dyra fraktkostnader. Det finns hela tiden anledning till att ta till sig det nya. I Simulation kan du redan nu testa ett betydande antal material. Kanske ska du övergå till att tillverka vissa detaljer i plast eller kompositmaterial. Ett tips är att håll utkik på SolidWorks nya produkter som Conceptual Design och Industrial Design, dessa produkter kan hjälpa dig att dramatiskt minska designtider, de lanseras 2015. Håll därför ögonen öppna under det kommande året. Vill du veta mer om våra kommande produkter eller om SolidWorks World i USA, kontakta gärna mig på SolidEngineer. Nästa år SolidWorks World kommer äga rum i Dallas.

Ses vi på nästa SolidWorks World?

Fler bilder från SolidWorks World:

Travis Bradberry
Travis Bradberry pratade om EQ.
Travis Bradberry gillar inte koffein
Travis Bradberry gillar inte koffein
Travis Bradberry gillar inte för kort sömn
Travis Bradberry gillar inte för kort sömn
Travis Bradberry gillar inte chefer
Travis Bradberry gillar inte chefer
Downtown Phoenix
Downtown Phoenix
Phoenix Congress Center
Phoenix Congress Center
Downtown Phoenix
Downtown Phoenix
Phoenix Congress Center, nattetid.
Phoenix Congress Center, nattetid.

TAG: SolidWorks World, SolidWorks World 2015, SolidWorks World Phoenix

TAG: SolidWorks World, SolidWorks World 2015, SolidWorks World Phoenix
TAG: SolidWorks World, SolidWorks World 2015, SolidWorks World Phoenix